середа, 24 лютого 2010 р.

Новий Рік у Великобританії, Німеччині, Франції


ВЕЛИКОБРИТАНІЯ
Новий рік у середньовічній Англії починався в березні. Рішення парламенту перенести початок року на 1 січня 1752 року натрапило на жіночу опозицію. Делегація від обурених англійських леді заявила спікеру, що парламент не має права робити жінок на багато днів старшими, на що спікер нібито відповів: “Ось класичний зразок жіночої логіки!”
В Об”єднаному Королівстві замовляють подарунки у Father Chrіstmas (буквально - Батько Різдва). Йому пишуть докладного листа із перерахуванням бажаних подарунків, який кидають у камін. Дим із труби доставить список бажань прямо за призначенням. І все-таки, димом-димом, а за подарунками доводиться власними ніжками ходити. Англійці дарують один одному подарунки приблизно однакової вартості. У сімейному колі дуже часто церемонія розподілу подарунків проводиться за старою традицією - через жереб. Жителі туманного Альбіону обов’язково дотримуються звичаю надсилати листівки з різдвяним сюжетом всім знайомим. А ще, в переддень Нового року в будинку повинен панувати зразковий лад: підлога виметена, одяг акуратно складений, годинник заведений, музичні інструменти настроєні, столове срібло начищене, ліжка застелені, борги сплачені.
З настанням напівночі господар широко відчиняє двері, щоб старий рік ішов, а новий заходив до оселі. Потім двері й вікна зачиняються й виконуються пісня “Чи забути колишнє кохання”. З цієї миті чекають першого гостя. Від того, хто першим переступить поріг будинку, залежить щастя в наступному році. Вважається, що жінки приносять нещастя, так само як і блондини з брюнетами; щасливим кольором волосся вважається рудий. У Нортумберленді й на острові Мен не люблять тих, хто страждає на плоскостопість; шотландці дуже не люблять зовнішні вади - небажаним гостем є кульгавий, той, чиї брови сходяться, у кого недобре око. Якщо з “першим гостем” не пощастило, потрібно терміново вжити запобіжних заходів: кинути дрібку солі у вогонь, заговорити з гостем першим, повісити над дверима хрест із гілочок, скріплених червоною ниткою.

Але існує правило й для гостя - йому потрібно принести із собою для господарів корж, віскі й маленький шматочок вугілля. Вугілля треба кинути в сімейний камін і побажати, щоб вогонь у будинку палав вічно. Правда, не завжди можна достукатися у двері будинку, який вам сподобався.
НІМЕЧЧИНА
Різдво в Німеччині свято сімейне. Вся родина повинна неодмінно зібратися за святковим столом. У цей день відбувається церемонія вручення подарунків, що навіть має свою назву – die Bescherung. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen - пряник. В 16 столітті це “справжнє диво з борошна, цукру й родзинок” іноді сягало довжини цілого ослона. І тоді можна зробити подарунок всім своїм друзям і знайомим: берете “лавку з пряника” під пахву... і вперед, з Новим роком народ поздоровляти. Одному ніжку від ослінчика, іншому - спинку. Витрати мінімальні, а подарунка, можна сказати, на всіх вистачить. А ще, У Південній Німеччині й Австрії часто дарують скляних або порцелянових поросят, які являють собою скарбнички.
Франція. Головне - обійняти бочку з вином і поздоровити її зі святом
Французький Дід Мороз - Пер Ноэль - приходить у новорічну ніч і залишає подарунки в дитячих черевичках. Той, кому дістається біб, запечений у новорічний пиріг, дістає титул "бобового короля" і у святкову ніч усі коряться його наказам. Ще одна ознака свята - Сантони - дерев'яні чи глиняні фігурки, які ставлять біля ялинки. За традицією, гарний хазяїн-винороб неодмінно повинен цокнутися з бочкою вина, поздоровити її зі святом і випити за майбутній врожай.
У Франції на Noеl (Різдво) дарують все що заманеться, хоча й дотримуються дещо суворіших правил, ніж за океаном. Так, парфуми може своїй дружині подарувати тільки чоловік, такий подарунок від іншого джентльмена вважається не дуже пристойним.

Немає коментарів:

Дописати коментар