середа, 24 лютого 2010 р.

Святкування Нового Року в Італії, Іспанії, Туреччині


ІТАЛІЯ
В Італії в новорічну ніч заведено голосно кричати. Італійці - любителі голосно розмовляти, але в Новий рік офіційно дозволено волати щосили, прощаючись зі старим роком. Вважається, що Новий рік треба зустріти з відкритим серцем, позбувшись від поганих намірів і від усього непотрібного, викинувши його у вікно (на вулицю летять старі крісла, стільці, праски...)
На Новий рік малятам розповідають казку про Ла Бефану, яка через димар пробирається в будинок до гарних дітей і кладе подарунки в черевичок. Гостей пригощають піцою, сухими фініками, печеними бобами. Із сивої давнини в Італії на Новий рік їдять сушений у гронах виноград, суп із сочевиці, круті яйця.
ІСПАНІЯ
В Іспанії за традицією жителі виходять на вулицю й відправляються на центральну площу їсти виноград. У Мадриді - на Plaza Puerta del Sol - до Сонячної Брами, у Барселоні - на Plaza Mayor - Головну площу, у Севільї - на Plaza de Espana - площа Іспанії.
У Мадриді жителі іспанської столиці під бій годин з’їдають дванадцять виноградних ягід. Кожна виноградинка - за один із дванадцяти прийдешніх місяців. При цьому не можна, брати великі ягоди з безліччю кісточок: є небезпека того, що не встигнеш їх виплюнути. Але й “дамські пальчики”, які зовсім без кісточок, їсти не заведено: будуть вважати тюхтієм. Виноград їдять на голодний шлунок, а на вечерю їдять індичину або баранину.

У новорічну ніч не подають улюблений іспанцями la sopa de ajo - суп із часнику: вважається, що запах часнику може налякати Новий рік і надовго забезпечить поганий настрій. Зате солодку халву-туррон наприкінці грудня готують усюди, додаючи родзинки, горіхи, шоколад – вважається, що все це є запорукою благополуччя в новому році.
Також, на Новий рік іспанці перегороджують вулиці парканами, ставлять капкани й пастки, неначе для полювання. Уважається, що в цей час по вулицях гуляє нечиста сила і краще переловити її в старому році, щоб вона не перебралася в новий.
ТУРЕЧЧИНА
Мусульманам не забороняється зустрічати Новий рік, однак не рекомендується прикрашати ялинку і запрошувати Діда Мороза. Про це говориться в новорічній заяві глави турецьких мусульман . Традиція зустрічі Нового року визнана в усьому світі і є частиною світової культури, однак Різдво є релігійним святом і не має нічого загального з Новим роком. Мусульмани не повинні плутати ці два свята, і використання різдвяних символів на Новий рік свідчить "про релігійну і культурну деградацію". Традиція святкування Нового року з ялинкою поширена в Туреччині. Однак в ряді мусульманських країн святкування Нового року не заохочується. Зокрема, в Саудівській Аравії це карається арештом.

Немає коментарів:

Дописати коментар