середа, 24 лютого 2010 р.

Святкуання Нового Року в Кореї, Швеції, Америці


Корея
У Кореї всю новорічну ніч заведено проводити на ногах. Навіть є таке повір’я: “Якщо в ніч на Новий рік спати, то брови посивіють”. От і гуляють до ранку. Дівчата стрибають вгору з дошки, покладеної на колоду. Хто вище стрибне, швидше й заміж вийде.
У деяких інших східноазіатських країнах - у В’єтнамі, Камбоджі, Монголії та ін. - неодмінним аксесуаром Нового року є граблі, декоровані різноманітними дорогими прикрасами. Саме ними в новорічну ніч “загрібають щастя”. Ще на Сході поширені різдвяні ярмарки, на яких можна придбати не тільки одяг, продукти, начиння, прикраси й подарунки, але навіть... мрії, надії й щастя. Не бійтеся, вам не продадуть повітря, повне обіцянок і запевнень, а, наприклад, даруму - дерев’яну (або з пап’є-маше) ляльку з буддійського пантеону. Або хамаюмі - затуплені стріли з білим пір’ям, якими виганяють злих парфумів, і такара-буне - кораблики з рисом і сімома богами,які сидять на палубі і що символізують благополуччя й удачу.
Швеція
У Швеції в це свято б’ють про двері будинків старий посуд. Той, хто почує за своїми дверима дзенькіт розбитого посуду, неодмінно запросить жартівників у будинок і почастує чимсь смачним. Чим більше черепків у дверей, тим більш щасливим буде Новий рік. Але найбільш несподіваними подарунками можна вважати вирізані з льоду фігурки моржів і білих ведмедів, які дарують один одному ескімоси Гренландії. Оскільки в Гренландії навіть улітку холодно, як у нас на Новий рік, крижані подарунки досить довговічні.

Шведи традиційно дарують один одному саморобні свічки. Такий подарунок обумовлений тим, що в розпал зими на Полярному колі темніє рано, а світло символізує дружбу, гостинність, веселощі. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що татусі виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Коли годинники б’ють північ, шведи кидають серпантин, грають на сопілках, а Юль Томтен починає дарувати подарунки. Так, під загальні веселощі, Новий рік вступає на землю Швеції.
АМЕРИКА
В Америці головну увагу приділяють не власне подарунку, а на його обгортці - коробки й коробочки, футляри й футлярчики. У різдвяний вечір родина й друзі із захватом викривають подарунки, які можуть бути загорненими в десять одежинок, як капустина .
А в індіанців Північної Америки навахо зберігся звичай зустрічати Новий рік біля величезного багаття на лісовій галявині. Вони танцюють у білих вбраннях, обличчя пофарбовані в білий колір, у руках палички з кульками з пір’я на кінцях. Танцюристи намагаються бути якомога ближче до вогню, і коли кульки спалахують, вони радіють. А потім з’являються шістнадцять найдужчих чоловіків, вони несуть яскраво-червону кулю й під музику підтягують за допомогою мотузки на вершину високого стовпа. Усі кричать: “Нове Сонце народилося!”

Немає коментарів:

Дописати коментар